top of page

GELIJK GOED BEGINNEN

Iedereen kan een bijdrage leveren

Wat kunnen professionals, werkgevers, beleidsmakers, gemeenten, organisaties, verenigingen, netwerken en andere betrokkenen doen? Er zijn nog volop kansen om samen te werken aan een klimaat waarin kinderen kansen krijgen zich optimaal te ontwikkelen. Samen kunnen we zorgen dat de basis gelegd wordt voor een betere toekomst. Vele partijen zetten zich al actief in voor een betere toekomst en werken (vaak) ook intensief samen. Die beweging gaan we versterken. De lancering van het nieuwe boek van Tessa Roseboom markeert de volgende fase van de beweging op weg naar de gezondste generatie en een goed begin voor alle kinderen.

In Nederland hangt je kans om je geboorte te overleven, je kansen op school en op de arbeidsmarkt af van waar je wieg stond.

Van -9 maanden tot 2 jaar worden er in de hersenen verbindingen gemaakt met een snelheid van een miljoen verbindingen per seconde.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan een goede start.

De meeste gezondheidswinst en gelijke kansen zijn te bereiken door een goede start.

Een baby die tijdens die eerste 1000 dagen blootstaat aan stress, rook, slechte voeding, mishandeling of andere risicofactoren, begint met een achterstand aan het leven.

De omgeving

waarin je opgroeit vormt je tot wie je bent en wordt.

De meeste (80%)

maatschappelijke kosten

(medicatie, ziekenhuis bezoek, uitkeringen, politie en justitie) worden gemaakt door (20%) mensen die een valse start in het leven maakten.

De eerste 1000 dagen van een kind beginnen bij de

conceptie.

Een kind dat opgroeit in een taalarm gezin, hoort in de vier jaar voordat het naar school gaat 30 miljoen woorden minder dan in een taalrijk gezin.

In de eerste 12 weken na de bevruchting worden alle organen aangelegd.

MENSEN MET EEN MISSIE IN ACTIE VOOR EEN GOED BEGIN...

 

Geïnterviewd door prof. dr. Tessa Roseboom in het boek Gelijk goed beginnen

“Ik zet me in om de wereld een beetje mooier te maken voor alle mensen die nog geboren moeten worden."


JAN VAN DE VENIS, WAARNEMEND OMBUDSMAN TOEKOMSTIGE GENERATIES 

Samen met de vrijwilligers van onze Stichting Babyspullen helpen we (aanstaande) ouders die weinig geld hebben hun kind een goede start te geven. Dat doen we door pakketten met basis-benodigdheden voor hun kind samen te stellen en uit te delen. Natuurlijk heeft een kind meer nodig dan alleen maar spullen. Liefde en aandacht kan je niet in een doos stoppen. Maar door een deel van de zorgen van aanstaande ouders weg te nemen, kunnen ze hun aandacht richten op andere dingen. Zo leveren wij onze bijdrage aan een goede start voor elk kind.” 

MARJOLIJN HERMUS PIET, DIRECTEUR OPRICHTER VAN STICHTING BABYSPULLEN 

"Als psychiater werk ik met ouders aan het investeren in een goede ouder-kindrelatie en daarmee aan een goede ontwikkeling van het kind. Omdat jonge kinderen nog zo nauw verbonden zijn met hun ouders, is de relatie tussen het kind en de ouder cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Dit begint al tijdens de zwangerschap met de verwachtingen die ouders hebben over het krijgen van een kind en wat zij daarin

meegekregen hebben in hun eigen leven.”

MIJKE LAMBREGTSE-VAN DEN BERG,

(KINDER EN JEUGD) PSYCHIATER ERASMUS MC, ROTTERDAM

Samen met een heleboel anderen zet ik me er voor in dat kinderen veilig kunnen opgroeien.”

MARCELLE HENDRICKX, WETHOUDER JEUGD TILBURG, AMBASSADEUR KANSRIJKE START

“Wij begeleiden werkgevers en werknemers in het combineren van werk en gezin. Door ervoor te zorgen dat werkende ouders goed in hun vel zitten profiteert de werkgever, de werknemer en hun kinderen. Zo investeren we in een gezonde samenleving en een duurzame economie.”

JOYCE KNAPPE, DIRECTEUR PROPARENTS

“We werken vanuit de Samenwerkende Gezondheids- fondsen aan de Gezonde Generatie die ervoor gaat zorgen dat we in 2040 in Nederland de gezondste generatie van de wereld hebben.

Dat doen we ook door te in te zetten op een goede start voor elk kind, omdat dat de basis is voor de Gezonde Generatie.”

MICHAEL RUTGERS, VOORZITTER SAMEN”WERKENDE GEZONDHEIDSFONDSEN

"Mensen aan een gezonde rookvrije start helpen is mijn missie. Als ambassadeur Rookvrije Start breng ik partijen bij elkaar die om gezinnen heen staan, zodat verloskundigen, huisartsen, schuldhulpverlening en anderen samenwerken om ouders te helpen te stoppen met roken en zo hun kind rookvrij te laten opgroeien.”

LINDA DE BOER, STOPPEN MET ROKEN COACH

"In de afgelopen 25 jaar heb ik als hulpverlener veel mensen ontmoet die worstelen omdat ze geen contact hebben met hun vader. Ook zag ik vaders worstelen omdat ze hun kind niet meer zien. Daarom wil ik ervoor zorgen dat vaders meer betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind. Ik wil vaders laten zien hoe mooi het vaderschap kan zijn, en hoe belangrijk het is dat ze verantwoordelijkheid nemen. Met ‘Fathers for Life’ gaan we vaders met elkaar in contact brengen. Zodat ze met elkaar praten over het vaderschap: wat betekent het om vader te zijn? Wat voor vader wil je zijn? Zodat ze elkaar kunnen stimuleren, inspireren en steunen. Ik hoop dat daardoor meer kinderen opgroeien met hun vader, en vaders meer betrokken zijn bij hun kind.”


ZAKERY BEACHER, JEUGDZORGPROFESSIONAL, INITIATIEFNEMER FATHERS FOR LIFE

"Als vader werk ik aan een goede start van mijn drie dochters. In mijn werk als directeur van Sensazorg willen we sensitieve zorg bieden, dat betekent met oog voor iemands levensverhaal. Dat geldt voor de kraamzorg, maar ook voor de jeugdhulp. Daarnaast ben ik ondernemer en initiatiefnemer van TinyForest projecten. Dit biedt een groene, gezonde omgeving waar kinderen kunnen spelen, mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich tegoed kunnen doen aan de weldaad van de natuur en het groen. Door bomen te planten krijgen mensen wortels in hun wijk. Dit maakt kansarme ‘krachtwijken’ kansrijk.”

SULEYMAN GOGUS DIRECTEUR EN MEDE-OPRICHTER VAN SENSA ZORG, ONDERNEMER

bottom of page